Stilstaan bij WO I + WO II

 

Startpagina.over ons.hobby.genealogie.heemkunde.foto's.foto's 2.WO I + II.linken.

Wij hebben het niet meegemaakt maar op 6 juni 1944 begonnen dat de geallieerde legers met de landing voor de kust van Normandië om Europa te bevrijden van de terreur van Hitler.

Toch zou het nog bijna een jaar duren voordat op 5 mei 1945 de capitulatie van het Duitse leger in Nederland een feit was en ons land kon gaan beginnen aan de wederopbouw.

 

Een enorm aantal mensen, burgers en militairen kwam om het leven. Iets om nooit te vergeten.

 

Wij hebben zelf een graf van een jonge Amerikaanse militair op de begraafplaats Margraten geadopteerd. Via de knop Margraten kun je daarover meer informatie vinden.

In het hele land vinden we militaire begraafplaatsen en erevelden. Ook op gewone begraafplaatsen vinden we de laatste rustplaats van oorlogsslachtoffers. In het Limburgse IJsselstein ligt de sobere begraafplaats met niet alleen Duitse militairen maar ook vrouwen en kinderen.

Vanaf 1 september 1944 waren in onze geboortedorpen de gevolgen van de op handen zijnde bevrijding merkbaar. Duitse troepen kwamen in de dorpen en moesten worden ondergebracht. Op maandag 4 september lag het economische leven plat omdat de mijnen bezet waren. Scholen waren gesloten etc.

Militairen bleven zich terugtrekken.

Dit ging zo door tot 18 september 1944. Er werd van alles gevorderd. De burgemeester vertrok en ook de mensen die lid waren van de NSB zaten in de rats.

Op 18 september vertrokken de Duitsers en rond 15.00 uur komen de eerste Amerikanen in Schaesberg aan.

Voordat ze zich terugtrokken, hadden de Duitsers nog de burg van de spoorlijn naar Kerkrade opgeblazen.

Een stroom Amerikaanse soldaten overspoelden nu de dorpen en werden ingekwartierd.

Bij het uitgaan van het lof op 13 oktober 1944 vonden in Leenhof nog een aantal mensen waaronder veel kinderen de dood door een Duitse aanval met zogenaamde splintergranaten. Ondanks de bevrijding bleef het risico van oorlogsslachtoffers groot.

Het front lag lang stil bij Rimburg en daardoor was dit deel van Landgraaf een behoorlijke tijd de frontlinie.

Het Ardennenoffensief zorgde nog voor de nodige spanning in de dorpen. In januari 1945 stonden in de straten van Schaesberg echter de granaten met een hoogte van 50 centimeter rechtop die nodig waren voor het offensief tegen de Wurm-Rhur-linie. Voor onze geboorteplaatsen was het sein om weer over te gaan tot de normale gang van zaken.

 

1951. Dominee Edward Ries uit Texas met zijn vrouw. Hij was ingekwartierd bij de fam. Horsch, Pieterstraat 13 in Schaesberg.

Hij woonde met zijn gezin in Lubbock.

Vrijheid is kostbaar, kwetsbaar en niet vanzelfsprekend. Dat besef je pas goed wanneer de vrijheid er niet meer is. Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers, 5 mei vieren we dat we vrij zijn. Iedereen, ieder jaar opnieuw.

Laat het vuur van de vrijheid branden. Vrijheid geef je door!