Familiewebsite Gerda en Jo Schiffelers

Wie schrijft die blijft. Over ons en onze familie

Kwartierstaat van Jo.

Het verschil tussen een genealogie is, dat je in de genealogie kijkt naar je voorouders in rechte lijn. Bij een kwartierstaat kijk je telkens naar alle voorouders. Je begint bij jezelf, dan je vader en moeder, vervolgens hun ouders en zo ga je verder. Je krijgt dan niet alleen inzicht in heel veel verschillende namen maar ook in het herkomst. En met name bij dit laatste kun je tegen heel wat verrassingen aanlopen. Veel mensen hopen zo zelfs uit te komen bij Karel de Grote. Wanneer mensen redelijk honkvast zijn geweest kan het dus ook voorkomen dat je op een gegeven dezelfde voorouders bij een andere familie tegenkomt. Families kruisen elkaar dus Dit is het zogenaamde kwartierverlies. 

Wanneer je de kwartierstaat verder uitwerkt krijgt je dus ook te maken met meerdere stambomen. De moeder van Jo heet Horsch. Haar ouders dragen de namen Horsch en Brassé. De moeder van de vader van Jo heette Dautzenberg en daardoor trek je dus ook haar naam verder terug. Wij kwamen er al vrij snel achter de vader van Jo en de vader van Gerda tegen dezelfde persoon "oom" moesten zeggen. Een naam als Brassé loopt dood bij Margraten. Heel veel mensen hebben al heel wat uren zitten zoeken naar de naam Horsch. Van de oudste Horsch die in Schaesberg bekend is wordt bij zijn kerkelijk huwelijk gezegd dat hij ex Cologne of uit Keulen is. Na heel wat jaren zoeken is zijn dopen eindelijk in de St. Mauritiuskerk in Keulen gevonden. Dit betekent meteen dat de door iedereen gesuggereerde ouders fout zijn.  De kwartierstaat zullen wij hier nog publiceren.

Overigens is dankzij Funs Patelski ook in de kwartierstaat Schiffelers nog een stammoeder toegevoegd. Dom genoeg hebben we ons jarenlang afgevraagd waarom een Schiffelers doopgetuige was bij het echtpaar Quaedvlieg x Jongen van de hoeve Leenhof. Het waren zwagers van elkaar!