Familiewebsite Gerda en Jo Schiffelers

Wie schrijft die blijft. Over ons en onze familie

Gerda en Jo

Onze wieg stond in 1951 en 1953 in respectievelijk Schaesberg en Nieuwenhagen. Twee voormalige gemeentes in de voormalige oostelijke mijnstreek. Onze vaders werkten beiden op de Oranje-Nassau II mijn in Schaesberg. De vader van Jo ondergronds en de vader van Gerda als timmerman bovengrond.

Na de lagere school bezocht Jo de MULO in Schaesberg en daarna de MEAO in Maastricht. Daarna moest de dienstplicht worden vervuld. Gerda bezocht de huishoudschool en daarna de opleiding voor kinderverzorgster.

Gerda werkte na haar opleiding niet als kinderverzorgster maar als bejaardenverzorgster in het particuliere bejaardenhuis van Ramakers in Ransdaal. Dat deed zij totdat wij trouwen.

In januari 1973 begon Jo zijn loopbaan als ambtenaar bij de gemeente Heeze die later Heeze-Leende werd. Daar bleef hij werken tot aan zijn pensioen in verschillende functies. Omdat Jo verplicht was in Heeze of omgeving te wonen, werd in september 1973 voor de wet getrouwd en nadat wij een huis toegewezen hadden gekregen volgde in februari 1974 de kerkelijke inzegening en volgde de verhuizing naar Heeze waar we nog steeds in hetzelfde huis wonen.

Onze hobby's

Scouting

In Schaesberg waren wij al actief bij de scoutinggroep Pius II en de Hobbyclub. Na de verhuizing naar Heeze werden we al snel gevraagd om lid te worden van de scoutinggroep St. Nicasius. Na een aarzelend "ja" zijn we niet alleen binnen de groep maar ook in het district, gewest en land 25 jaar actief geweest. Daarna werd het tijd om alles over te dragen aan een jongere generatie. Voor het vele werk ontvingen wij beiden een Koninklijke Onderscheiding en het gouden waarderingsteken van Scouting Nederland. Door de groep werden wij benoemd tot ere-leden.

Heemkunde

In 1994 werden we lid van de heemkundevereniging in Landgraaf. Bij een reorganisatie in de vereniging werd Jo gevraagd om de coördinatie van genealogie op zich te nemen. Niemand kon toen bedenken, dat hij in 2002 benoemd zou worden tot voorzitter. Dat is hij inmiddels nog. 

Meer over de vereniging in Landgraaf is te vinden op www.heemkundelandgraaf.nl

Wij werken inmiddels al 25 jaar aan onze stambomen en kwartierstaten en ook naar andere aanverwante families wordt onderzoek gedaan. Over de stamboom vertellen we meer op de pagina van de desbetreffende familie.

Ook in Heeze heeft Jo altijd historisch onderzoek gedaan dat enerzijds door de hobby werd ingegeven en anderzijds door zijn werk. Ook in Heeze-Leende zijn wij lid van de heemkundekring waar Jo ook lid is van de redactie van de Heemkronyk. Meer over deze vereniging is vinden op www.heemkundekring-hlz.nl

Op de en onder de pagina's "Streekgeschiedenis" is meer te vinden over de dingen die ons boeien en interessant zijn om te delen.

Wandelen

Wanneer het maar even kan maken wij elke dag een wandeling van minstens een uur. Regelmatig maken wij ook langere wandelingen en al zeker tijdens onze vakanties elders in ons land. Ook zo maar een dagje Zuid-Limburg is geen uitzondering om toch weer in de omgeving van onze jeugd te wandelen. De steilste hellingen worden wel gemeden. Ook stedenwandelingen en het bezoek aan musea hebben onze interesse en dat alles gebaseerd op de vaderlandse geschiedenis. Nederland heeft veel meer te bieden dan menigeen denkt.

Bloemschikken

Een grote hobby van Gerda is uiteraard het bloemschikken. Ze heeft een aantal jaren in de wintermaanden lessen gevolgd die helaas door het coronavirus gestopt zijn. Zij heeft echter inspiratie en ideeën genoeg om zelf met enige regelmaat nieuwe creaties te maken. Bij ons staan altijd verse bloemen in huis.

De modelbaan

Al heel wat jaren hebben wij op zolder een treinbaan liggen. Een hobby die al voor ons trouwen begonnen is. Echt af is de modelbaan nooit geweest. In het voorjaar van 2021 moest ze worden afgebroken wegens een complete dakrenovatie. Ondertussen is de nieuwe baan weer ver op de rit. Deze keer is ze kleiner en we hebben besloten om er geen bergen en verdiepingen meer in te maken.

Bidprentjes

Gerda heeft in de afgelopen jaren een stevige collectie bidprentjes verzameld. Haar prentjes hebben niet alleen betrekking op onze families maar ook op andere mensen uit Limburg en Zuidoost Brabant.  De lijst van deze bidprentjes kun je downloaden. Bidprentjes Gerda